Wat kunnen wij leren?! Van ons brein

Wat kunnen wij leren?! Het jonge brein leert met een enorm tempo nieuwe dingen. We komen steeds meer te weten over hoe deze processen werken en welke factoren hier invloed op hebben. Daarnaast weten we ook hoe veranderlijk en maakbaar het brein is. De kennis hierover draagt bij aan hoe kinderen hun groeimogelijkheden ervaren (Dweck). Dit geldt overigens niet alleen voor het jonge brein maar ook voor het volwassen brein. Leren doe je je hele leven.

Hoe ziet de leeromgeving van jouw leerling eruit en hoe die van jou? Hoe leren de leerlingen van samenwerken en leer jij van jouw samenwerkingen? Waardeer je de groei van leerlingen en krijg jij waardering van jouw team?

Tijd om even stil te staan bij de motor achter ons leren. Je hersenen zijn slechts 2% van je totale lichaamsgewicht. Toch gebruiken ze ongeveer 20% van onze zuurstof en 25% van onze energie! Ze groeien het meest in de eerste 5 jaar van ons leven. Rond 6 jaar heb je 95% van de omvang van het volwassen brein.  Er worden in die periode ontelbare verbindingen tussen je hersencellen aangemaakt.

Naast de aanleg van nieuwe verbindingen snoeien we ongebruikte verbindingen weg. Op die manier zorgen we eerst voor de aanleg van een maximaal aantal mogelijke verbindingen en snoeien daarna de ongebruikte weg om zo efficiënte netwerken te vormen. Tegen volwassenheid is de helft van de verbindingen weggesnoeid en zorgen de aangelegde netwerken voor de vaardigheden die we nodig hebben in ons leven.  

Door samenwerken leren kinderen van elkaars verbindingen en versterken ze hun eigen netwerken. In een prikkelende leeromgeving worden aangelegde netwerken geactiveerd, blijven ze voortbestaan en ontwikkelen zich verder. Dit laatste gaat door op alle leeftijden, maar er zijn perioden in de ontwikkeling waarin de aanleg van specifieke netwerken makkelijker gaat. Zo leren we talen sneller als we jong zijn.

Leren kan iedereen elke dag, overal, altijd! Wij vragen, denken en leren graag met je mee. Dit onderwerp als leuke en vooral zinvolle invulling voor een themamiddag, marge-studiedag en of workshop? Neem contact met ons op.

View this post on Instagram

Het jonge brein in het kort

A post shared by Anje de Vries & Jos Spronk (@cooperatiefonderwijs) on